Merk alsjeblieft op, de links naar alle Freedom Essays zijn in het Engels aan het einde van dit essay opgenomen. Open elk essay om het te lezen, af te drukken, te downloaden, te delen, of te beluisteren (als podcast). Wat hier volgt is een Nederlandse vertaling van Freedom Essay 7.

 

 

Dit is Freedom Essay 7

 

Professor Harry Prosen bevestigt het belang van Australisch bioloog Jeremy Griffith’s boek VRIJHEID: het einde van de menselijke conditie

 

Dr. Harry Prosen, M.D., M.Sc. is hoogleraar psychologie die meer dan 50 jaar in het veld heeft gewerkt, met inbegrip van het voorzitterschap van twee departementen van psychiatrie en dienend als voorzitter van de Canadian Psychiatric Association. Professor Prosen is Onderscheiden Lid voor het Leven van de American Psychiatric Association en is een van de 500 Specially Selected Fellows van de American College of Psychiatrists. Hij is ook psychiatrisch consulent voor de Bonobo Species Preservation Society.

 

Hoe belachelijk het ook mag lijken, ik heb geen enkele twijfel om te zeggen dat Jeremy’s biologische synthese over onze menselijke conditie deze grote doorbraak der doorbraken verklaart waar het menselijk ras op gewacht heeften, ik moet zeggen, dat gegeven de benarde situatie van de wereld, zijn komst juist op tijd is!

 

Kijk naar de video hieronder, in februari 2014 in de Milwaukee County Zoo, VS gefilmd voor de Zoo’s buitengewoon coöperatieve en empathische groep bonobo’s, en hoor hoe Professor Prosen het belang van bioloog Jeremy Griffith’s doorbraak verklaring van de menselijke conditie bevestigt:

 

Make and see comments here

 

Deze video verschijnt als Video 7 in de Introductory Series van video’s bovenaan onze homepage op www.humancondition.com.

 

De transcriptie van deze video

 

Deze video van Professor Prosen werd gefilmd in februari 2014 bij de Milwaukee County Zoo, VS

 

Mijn naam is Harry Prosen, ik ben hoogleraar psychiatrie met meer dan 50 jaar ervaring in het veld.

Als psychiater werk ik niet alleen met mensen, ik werk ook met andere soorten. In feite ben ik consultant van de Bonobo Species Preservation Society en ben ik geraadpleegd over situaties die sommige bonobo’s hier in de ruimte achter me in de dierentuin van Milwaukee County betreffen.

Ooit aangeduid als pygmee chimpansees, zijn bonobo’s een buitengewoon verzorgende, liefhebbende, coöperatieve soort die heel veel kan onthullen over hoe wij mensen ons oorspronkelijk altruïstische, morele, instinctieve zelf of ziel hebben verworven, waarvan we de stem of expressie in ons ons geweten noemen. De verzorgende oorsprong van de buitengewoon altruïstische morele instincten van mensendie mijn eigen levenslange studie van empathie, vooral onder bonobo’s, bevestigtis maar een van de grote mysteries in de biologie die dit absoluut ongelooflijke boek dat ik hier heb, verklaart en oplost. Dit werkelijk verbazingwekkende boek van de Australische bioloog Jeremy Griffith houdt zich vooral bezig met het verklaren van de in mensen aanwezige psychologisch getroebleerde, onschuld-vernietigde, boze, egocentrische en vervreemde zogeheten menselijke conditie. Ik raakte zo’n 10 jaar geleden voor het eerst geïnteresseerd in de verklaring van Jeremy Griffith voor de in onze soort aanwezige psychologisch getroebleerde menselijke conditie.

Ik wil absoluut expliciet zijn over het belang dat ik zie in Jeremy’s inzichten in de menselijke conditie: ik stel me voor dat wij mensen altijd hebben geweten dat ooit op een dag, ergens op deze planeet, waarschijnlijk vanuit een relatief rustige hoek die bevorderlijk is voor introspectiezoals Australiëde volledig indringende en waarheidsgetrouwe, volledig meedogende, psychologisch transformerende antwoorden over mensen zouden verschijnen. Hoe absurd het ook mag lijken, ik aarzel niet om te zeggen dat Jeremy’s biologische synthese over onze menselijke conditie deze doorbraak der doorbraken verklaart waar het menselijk ras op gewacht heeften, ik moet zeggen, gezien de benarde situatie van de wereld, had de komst ervan niet later moeten zijn!

Dus wat dit boek daadwerkelijk doet, is de mensheid uit een toestand van verbijstering over de aard van het menselijk bestaan naar een toestand van diepgaand begrip van ons leven brengen. Het is een kwestie van alle waarheid in één keer in handen hebben! Echt, dit is het boek dat de wereld redtja, ik geloof dat dit de meest sensationele informatie is die ooit op planeet Aarde zal verschijnen. Zoals ik al zei, ik weet dat dit allemaal zeer buitengewoon is, maar je hebt het boek om mijn verbazing en opwinding te bevestigen.

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kijk hoe Jeremy Griffith de baanbrekende, verlossende verklaring van de menselijke situatie presenteert in Video/F. Essay 3, of lees hoofdstuk 1 van VRIJHEID [VRIJHEID is in het Nederlands online beschikbaar als .pdf document op www.wtmnetherlands.com/freedom]. En je kunt een aangepast fragment lezen van Professor Prosen’s Introductie van Jeremy’s boek VRIJHEID in F. Essay 19.

 

 

Merk alsjeblieft op, als je online bent kun je HET Interview of elk van de Freedom Essays in het Engels lezen, afdrukken, downloaden of beluisteren (als podcast) door erop te klikken, of je kunt ze vinden op www.humancondition.com.

Je kunt zien welke publicaties vertaald zijn in het Nederlands door HIER te klikken.

 

 

Deze essays zijn gecreëerd in 2017-2024 door Jeremy Griffith, Damon Isherwood, Fiona Cullen-Ward, Brony FitzGerald & Lee Jones van de Sydney WTM Centre. Al het filmen en redigeren van de video’s is uitgevoerd door Sydney WTM leden James Press & Tess Watson gedurende 2017-2024. Andere leden van de Sydney WTM Centre zijn verantwoordel dijk voor de distributie en marketing van de videos/ essays, en voor het voorzien in ondersteuning voor abonnees. Nederlandse vertaling door Annemieke Akker and Hendrik G. Riksen (WTM Centrum Amsterdam)