KOESTERING VERKLAARD

Het is pas nu dat we de menselijke conditie kunnen verklaren dat het veilig wordt om definitief toe te geven dat het koestering is wat ons menselijk maakte — dat het koestering was dat ons onze morele ziel gaf en de mensheid creëerde.

Lijntekening van gelukkige onschuldige kinderen door Jeremy Griffith
Foto van gelukkige onschuldige kinderen, die glimlachen en lachen

Bijna elke uitgave van elk wetenschappelijk tijdschrift van de laatste 10 jaar heeft een nieuwe theorie gepresenteerd of besproken die poogt onze morele zin te verantwoorden. Maar van al deze theorieën voorziet er maar één in de volledig verantwoorde en dus adequate, ware verklaring voor de oorsprong van onze morele zin, namelijk dat deze werd bereikt middels koestering — het moederlijke instinct van een moeder om voor haar nakomelingen te zorgen.

Echter, het probleem met deze koestering verklaring en waarom haar vroege permutaties door de wetenschappelijke gevestigde orde zijn verworpen, is dat het een onverdraaglijk confronterende waarheid is geweest. Het is pas nu dat we de menselijke conditie kunnen verklaren en dus kunnen begrijpen waarom het huidige door de menselijke conditie getroffen menselijke ras onze kinderen niet adequaat heeft kunnen koesteren in de mate die hun instinct verwacht, dat het veilig wordt om definitief toe te geven dat het koestering is wat ons menselijk maakte — dat het koestering was wat ons onze morele ziel gaf en de mensheid creëerde. Dus hoe creëerde koestering onze buitengewone onvoorwaardelijk onzelfzuchtige morele instincten?

Je kunt over de verklaring lezen in Hoofdstuk 5 van VRIJHEID.

“Ik ben een moeder van drie kinderen. Hendrik en ik hebben onze kinderen volgens Jean Liedloff’s boek ‘Op zoek naar het verloren geluk’ grootgebracht, waar er een continuüm is van in de baarmoeder zijn en eruit, het leven in gaan. Het is iets dat kleine kinderen verwachten. In Westerse samenlevingen zie je al deze kinderen letterlijk om aandacht schreeuwen. Als je een heel mens wilt hebben moet je iemand echt vanaf dag nul koesteren. LIedloff kon niet uitleggen waarom kinderen zoveel koestering nodig hebben, maar Jeremy Griffith’s werk verklaart waarom het zo belangrijk is. Het zit in onze genen om te verwachten om vanaf het moment dat we geboren zijn, liefdevol behandeld te worden.

Het belang van koestering was, voor mij, de basis voor het begrijpen van de inzichten van Jeremy Griffith, Ik zie Jeremy als de volgende en definitieve stap op de reis naar ware heelheid voor de mensheid, deze keer ook waarlijk helend voor volwassenen.”

Annemieke Akker, mede-oprichtster van het WTM Centrum Amsterdam

Bonobo Matata and her adopted son, Kanzi and Jeremy Grifffith’s drawing of Madonna and child

“Hoewel het ondraaglijk en dus niet te confronteren is geweest, is het desalniettemin de waarheid dat koestering de totaal belangrijke invloed in de rijping van onze soort was en de totaal belangrijke invloed in de rijping van ons individuele leven blijft. Het vrouwelijke geslacht schiep de mensheid, en hoewel het onder de druk van de verstoorde staat van de menselijke conditie zelden mogelijk is geweest om onze nakomelingen adequaat te koesteren, blijft het belang van koestering om een zekere, deugdelijke volwassene voort te brengen van het grootste belang.”

Paragraaf 420 van Hoofdstuk 5 in VRIJHEID